maanantai 8. huhtikuuta 2019

Mikä todella kannattaa?

Käyttötilini saldo näyttää tällä hetkellä huolestuttavalta. Todellisuudessa tilanne ei ole niin paha kuin ensisilmäyksellä näyttää. Tilillä on tällä hetkellä noin 200 euroa. Huomioitava on kuitenkin, että vanhempainvapaakorvaukset maksetaan loppukuusta eikä puoliso ole maksanut vielä tililtäni veloitettua vastikesummaa, jonka olemme sopineet hänen osuudekseen taloutemme asumiskustannuksista. Lisäksi maksoin pois luottokorttivelkani.

Saatat miettiä, että eikö luottokortin käytöstä olisi säästäessä syytä luopua. Lähtökohtaisesti olen tästä samaa mieltä, mutta sallin itselleni luotonoton tilanteissa, joissa hankinnasta syntyy taloudellista hyötyä. Viime kuussa eteen osuikin säästömahdollisuus, joka edellytti törsäystä yli varojen.

Tiedän matkustavani mimun kanssa seuraavan puolen vuoden sisällä säännöllisesti perheeni luo. Pitkät matkat eivät tule halvaksi. Siksi päätin tehdä jotain äkkiseltään ajateltuna tyhmää. Vilautin luottokorttiani VR:n verkkokaupassa ja ostin 10 kerran sarjalipun. Sarjalipulle tuli kaiken kaikkiaan hintaa 365 €, mutta jokainen lippu tulee taatusti käytettyä. VR:n sarjalippujen hyväpuoli on se, että niitä voivat (ja saavat) käyttää muutkin kuin minä. Myös perheeni voi siis hyödyntää lippuja näillä tienoilla vieraillessaan. Sarjalipulla yhden suunnan hinnaksi jää 36,5 €, kun junaliput näyttäisivät maksavan tänään noin 46 €. Säästöä kertyy sarjalipuilla kaiken kaikkiaan noin 100 €, koska en ole vielä koskaan pystynyt hyödyntämään VR:n säästöhintoja aikataulujen vuoksi.

Vertasin huvin vuoksi paikallisliikenteen lippuhintaa polttoainekuluihin. Monet vertailut tehneenä olen vakuuttunut siitä, että jos minulla olisi auto, se olisi Skoda Fabia. Melko usein on tullut katseltua moisia käytettyjen autojen myyntisivustoilta. Todennäköisesti auto ei olisi uudenkarhea, vaan sillä olisi ikää vähintään 8 vuotta. Kaivoin vastaavaa menopelin keskikulutuksen saksalaiselta Spritmonitor.de -sivustolta.

Laskennassa käytetyt faktat
  • Ajokilometrejä 330 km
  • Autona Skoda Fabia - vm väliltä 2009-2012
  • Keskikulutus  6,68 l/100 km (Spritmonitor.de)
  • Polttoaineena 95E10, jonka netin syövereistä kaivamani keskihinta oli eilen 1,529 €/l
  • Polttoainekulut: 33,71 €/per suunta

Uskomatonta - mutta totta se on! Jo yhden hengen reissatessa kannattaisi pelkät polttoainekulut huomioituna istahtaa auton rattiin. Jos minulla olisi auto, säästäisin säästölippuun nähden 2,79 € per suunta tai lähes 12 € lipun normaalihintaan verrattuna. Muutaman euron säästö ei ole kummoinen, jos huomioidaan ajamiseen tärvääntyvä aika tai autoilun muut kustannukset, mutta yli 12 € onkin sitten jo vähän eri asia. Junassa on kuitenkin hyvät puolensa. Matkan aikana on mahdollisuus tehdä jotain tuottavaa tai sitten vain rentoutua.

On sääli, että julkinen liikenne ei edelleenkään ole usein taloudellinen vaihtoehto. Vaikka junan käyttö ei ehkä ole taloudellisesti aina kannattavaa, on junalla matkustaminen kuitenkin mukavaa sekä samalla turvallisempaa ja ekologisempaa kuin yksityisautoilu (korjatkaa jos olen tässä väärässä). Eikös siitä olisi syytä tehdä myös kannattavaa?

Noh, oli miten oli. Koska auton hankinta ei meidän tapauksessamme kannata muut kulut huomioituna, satsaus sarjalippuun mahdollisti hyvän summan säästymisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti