keskiviikko 1. toukokuuta 2019

Viihdepalveluiden suossa

Olin jo laskenut itselleni tarkan kuukausibudjetin toukokuulle, kun sähköpostiini kilahti odottamaton lasku. Tiede-lehden tilaus oli jäänyt katkaisematta tarjouskauteen ja Sanoma muisti minua sen kunniaksi minua laskulla, jonka loppusumma oli 81,90 €. Tämä on minulle iso oppiraha maksettavaksi. Tällainen huolimattomuus ei sovi säästäjälle.

Kun aloin kulukuurille, päätin karsia turhat lehtitilaukset ja viihdepalvelut, joita oli melkoinen arsenaali. Päätin, että kitukauden ajaksi minulle riittää varsin hyvin Netflix, jonka lisäksi käytän toki maksuttomia suoratoistopalveluita, kuten Yle Areenaa. Päätin siis luopua toistaiseksi Audiblesta, Bookbeatista, Viaplaysta sekä HBO Nordicista. Kaikkia näitä en toki ole tilannut samanaikaisesti, vaan olen jokaisen palvelun on-off -sekakäyttäjä.

Kuukausi säästökuuria on takanapäin enkä ole vieläkään päättänyt HBO Nordicin tilausta, vaikka tarkoitus oli rajata taloutemme suoratoistopalvelut yhteen voimassa olevaan sopimukseen. Game of Thronesin viimeinen kausi sai minut luopumaan alkuperäisestä suunnitelmastani. Parin viikon kuluttua voinee HBO-tilauksenkin laittaa jälleen jäihin.

Vaikka suoratoistopalvelut tulevat halvemmaksi kuin sarjojen tai elokuvien vuokraus, ei useamman palvelun hankkiminen ole nyt rahan väärti. Mimun kanssa hyöriessä, ei sarjojen ylenpalttiseen seuraamiseen ole oikeastaan mahdollisuuksia, vaikka pienen leikkejä eivät äiskän ohjelmat tunnukaan häiritsevän.

Suoratoistopalvelut ovat taloustutkimusten mukaan osa suomalaisten kotitalouksien kulutuskoria. LähiTapiolan tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalainen käyttää viihde- ja mediapalveluihin jopa yli 50 euroa kuukaudessa. Hurja summa, mistä oma viihde- ja mediapalveluiden kulutuksenikaan ei ole ollut kaukana! Tuota summaa nostavat taatusti katkaisematta jääneet palvelut ja niiden kuukausimaksut. Niin kätevä kuin automaattisesti veloittuva palvelumaksu onkin, olen kerran jos toisen maksanut itsekin palvelusta, jota en olekaan juuri käyttänyt. Nyt kun jokaisella eurolla on väliä, oma tohelointi harmittaa aina kahta pahemmin. Yksikin turha viihdepalvelun kuukausimaksu tekee ison loven kulutusbudjettiini.

Aiemmin käytin viihdepalveluihin ja lehtitilauksiin yhteensä keskimäärin noin 40 euroa kuukaudessa ja säästökuurilla oli tarkoitus puolittaa summa. Tähän ei siis vielä olla päästy, mutta kesäkuun puolella ollaan jo aika lähellä. Tuolloin tilauksista voimassa pitäisi olla enää Hesarin nettiversion kuukausitilaus ja Netflix. Ja vahingossa jatkunut Tiede-lehden tilaus.

Vanhempainvapaan ja hoitovapaakuukausien aikana haluaisin muutoinkin käyttää enemmän kirjaston palveluita. On tosin sääli, että lähimpään kirjastoon on melko pitkä matka. Lukisin juuri nyt todella mielelläni sijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta, jota löytyy mediapalveluista melko vähän. Kirjaston varauslistoja katsellessa voi aistia sijoittamisen trendikkyyden, sillä moniin kirjoihin on muodostunut lähes sietämättömän pitkät varausjonot. Minun kaltaisen hötkyilijän on vaikea malttaa odottaa vuoroaan, mutta nyt ei auta kuin sinnitellä.

Mitkä media- tai viihdepalvelut ovat sinulle välttämättömyyksiä? Tai osaatko vinkata, mistä saisin edullisesti hyvää sijoituskirjallisuutta käsiini?


2 kommenttia:

  1. Tiedän tuon tunteen, kun peruuttamaton lasku saapuu. Ääh sitä epäonnistumisen tunnetta. Itselläni tuli Audiblen lasku useampaan otteeseen ja en löytänyt edes asiakaspalvelun avulla tiliä, jolta veloitus tuli. Kauhean säätämisen jälkeen kielsin kortilta nettiveloitukset, että saatiin laskut loppumaan.

    Jos asut Helmet-kirjaston äärellä, oletko tsekannut onko heillä e-kirjoja lainattavissa aiheista jotka kiinnostaa? Niihin yleensä on lyhyemmät lainausjonot.

    Kuuntele podcasteja sillä välin kuin odottelet kirjoja? Esim. ChooseFI, sieltä löytyy vinkkejä ja tarinoita muiden säästäjien takaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos erinomaisista vinkeistä! Helmet-kirjastojen e-kirjat eivät muistuneet lainkaan mieleeni, kun yritin miettiä vaihtoehtoja lähikirjaston vaihtoehdoille. Luulen, että nykyinen lähikirjastomme tarjoaa myös pääsyn Ellibsiin.

    Olen koukussa podcastejen kuunteluun, mutta on minulle ihan uusi tuttavuus ChooseFI. Lisään sen saman tien kuuntelulistalle, vaikka yritänkin suosia suomenkielistä sisältöä silloin kun puuhastelen kotona pienen kanssa.

    VastaaPoista